1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Организациите на производителите – с важна роля за развитието на сектора на плодовете и зеленчуците в ЕС

Организациите на производителите – с важна роля за развитието на сектора на плодовете и зеленчуците в ЕС

Оперативните програми имат положително въздействие върху сектора

 

Организациите на производителите играят решаваща роля за поддържането и насърчаването на растежа в сектора на плодовете и зеленчуците в Европейския съюз. Това е едно от заключенията на обобщаващото проучване на националните стратегии за устойчиви оперативни програми за периода 2013-2018 година, публикувано от Европейската комисия.

Като цяло, оперативните програми, осъществявани и с подкрепата чрез Общата селскостопанска политика, които се прилагат от организации на производители, са успешни и правят членството в тях по-привлекателно, се посочва в доклада. Те насърчават концентрацията на предлагане и пускане на пазара на земеделска продукция, повишават търговската стойност на продуктите и гарантират, че производството е адаптирано към търсенето.

Събраните данни показват също, че оперативните програми са имали положително въздействие върху сектора, когато става дума за подобряване на конкурентоспособността, опазване и поддържане на околната среда и предотвратяване и управление на кризи.

Членството в организация на производителите дава следните възможности: подобряват се пазарната позиция, достъпа до машини, финансови предимства и съвместни инициативи, обмен на знания и техническа помощ, по-лесен достъп до застрахователни услуги.

През разгледания период двата най-използвани инструмента за подпомагане на производителите, които изпитват затруднения или дори криза, бяха изтеглянето от пазара и застраховката на реколтата. Дейностите по маркетинг, промоция и комуникация също могат да се използват за целите на предотвратяването и управлението на кризи, но са мобилизирани в по-малка степен.

През 2020-та в Европейския съюз в сектора на плодовете и зеленчуците е имало 1603 организации на производители и 31 транснационални такива. Най-много признати организации се намират в Испания (527), Италия (289) и Франция (220).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.