1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 2012 година ще се запомни с масиран интерес към нивите в граничните райони с Турция

2012 година ще се запомни с масиран интерес към нивите в граничните райони с Турция

Снимка:

Службите по вписвания отчитат двуцифрен ръст на сделките

Златоград и Мадан са тоталните фаворити на купувачите през последното тримесечие на 2012 г. Това показват данните на Агенцията по вписванията, пише Преса.

В Златоград ключовият фактор са гърците, които прехвърлят част от инвестициите си в малкия родопски град. Интересът е както към жилища, така и към свободни терени за строителство. В Мадан раздвижването е свързано с европейските програми за земеделие, като приоритет в района са трайните насаждения.

Още един град в Родопите попада в първата петица на най-бързо развиващите се пазари - Крумовград. В селището, кръстено на българския хан Крум, покупките се движат основно от арендатори и инвеститори в земеделска земя.

2012 година ще се запомни с масиран интерес към нивите в граничните райони с Турция. Доказателство са данните от област Хасково. Службите по вписвания в Харманли, Тополовград, Свиленград, Ивайловград отчитат двуцифрен ръст на сделките. Свиленград е сред общините, в които има небивал интерес за покупка и наемане на земя, казват от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Към тях може да се прибави и районът на Елхово в съседната Ямболска област.

Две разградски общини също са на „гребена на вълната" - Исперих и Кубрат. Само за три месеца там са сключени 636 сделки, като пазарът мери сили с далеч по-населени общини като Свищов, Силистра, Шумен, Търговище.

Не спират инвестициите и в Долината на розите. Впечатляващ ръст на сделките има в Казанлък - 33%, Карлово - 59% и Панагюрище - 27%, където се вписват покупко-продажбите в община Стрелча.

Покупката на земя с цел отглеждане на рози и лавандула изглежда оправдана, като се има предвид високата цена на етеричните масла. Близо 6000 евро за килограм стигна миналата година пазарната цена на розовото масло. Ако Eвponeйският съюз обаче ограничи употребата на гюла в парфюмерията и козметиката, каквито сигнали вече има, това ще се отрази на имотния пазар и купувачите на земя в Долината на розите ще се укротят, коментират експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.