1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 30 милиарда евро са загубите за европейските икономики след руското ембарго

30 милиарда евро са загубите за европейските икономики след руското ембарго

Особено големи щети е понесъл селскостопанският сектор в Европейския съюз

30 милиарда евро са загубите за европейските икономики след руското ембарго. Това показва проучване на Австрийския институт за икономически изследвания, поръчано от Европейския парламент.

От взаимните санкции, въведени след анексирането на Крим и сепаратистките размирици в Източна Украйна, са пострадали както общият европейски износ, така и потребителите в Русия. Експортът от Общността за Федерацията е намалявал всяка година с 15 %.

Особено големи щети е понесъл селскостопанският сектор в Европейския съюз. За периода от 2013 до 2016 година износът е спаднал с 22,5 %. Най-засегнати са млечните продукти и плодовете.

Особено силно са пострадали Кипър, където износът за Русия се е свил с 34,5 % за 2 години, Гърция - с минус 23 на сто и Хърватска със спад от 21 %. Австрия е загубила 1 милиард евро, а над една трета от загубения заради санкциите износ се пада на Германия - повече от 11 милиарда евро. Полша и Великобритания са загубили по 3 милиарда евро.

През периода от 2009 до 2012 година износът от Европейския съюз за Русия е нараствал годишно с по 23%. През 2013 Федерацията е била четвъртият търговски партньор на Европейския съюз, след Съединените щати, Швейцария и Китай - с дял от 7,7 % от експорта. Три години по-късно за Русия са били насочени само 4,6 на сто от европейските доставки. Така страната вече заема пета позиция, изпреварена от Турция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.