1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 60% от украинските собственици не искат да продават

60% от украинските собственици не искат да продават

Анкетата е проведена в началото на февруари

След дългогодишен мораториум, забраняващ продажбата на селскостопански земи в Украйна, пазарът ще бъде отворен на 1-ви юли тази година. Проведено от киевския Институт за бъдещето на страната допитване показва, че мнозинството собственици не иска да продава.
 
Анкетата е проведена в началото на февруари сред 2400 граждани на Украйна. От анализа на резултатите става ясно, че само 3 на сто са готови веднага да се разделят със земята си. Освен това всеки десети заявява, че решението му дали да продава, ще зависи от предложената цена. 20 на сто от запитаните казват, че биха обмислили евентуална продажба, докато 60 % са на твърдото мнение, че няма да се разделят със земята си. 
Запитани, дали биха купили селскостопански площи, 26 на сто от участниците в анкетата заявяват, че имат интерес. На другия полюс са 68 процента, които категорично отказват да придобиват земя. 
 
От освобождаването на пазара 51 на сто от анкетираните очакват сериозно поскъпване на площите, както за покупка, така и за аренда.
Прогнозата на Аграрната комисия в украинския парламент гласи, че през първата година след либерализацията ще бъдат продадени земи на стойност 4 милиарда долара. При сегашните – предполагаеми – цени това са между 2 и 3 милиона хектара.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.