1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Австрия отхвърля договора с Меркосур в сегашната му форма

Австрия отхвърля договора с Меркосур в сегашната му форма

Това е решението на депутатите в Аграрната комисия

Австрия да не ратифицира договора между Европейския съюз и страните от Меркосур в сегашния му вид. Това гласуваха депутатите от Аграрната комисия в парламента във Виена. 
 
Проекторешението, одобрено с мнозинство, беше внесено от правителствената коалиция. Тя смята, че договорът не гарантира спазването на европейските стандарти и не защитава достатъчно австрийските фермери от южноамериканската конкуренция. Против бяха от групата на либералите, които изтъкнаха, че без споразумение Европейският съюз няма да разполага с инструмент, с който да влияе на Бразилия и другите държави в региона да променят политиката си относно околната среда.
 
Австрийското министерство на земеделието отдавна се е изказало срещу договора. При дискусията в Аграрната комисия Елизабет Кьостингер посочи, че в споразумението не се съдържат никакви изисквания за устойчивост.
"Не бива да подкрепяме страни, които масово изсичат своите джунгли", подчерта тя.
 
Друга тема на разискванията беше Общата селскостопанска политика на ЕС. Австрия е съгласна с отлагането на старта на реформираната ОСП с две години и ще се бори за създаването на подходящи рамкови условия за семейните си ферми, каза Кьостингер. В тази посока Виена ще развива своята национална стратегия, която ще наблегне на опазването на ресурсите и климата, както и на иновациите, които да помагат на младите фермери. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.