1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени: Зелената сделка е лоша сделка

Учени: Зелената сделка е лоша сделка

Те смятат, че тя е несъвместима със споразумението за свободна търговия с Меркосур

Зелената сделка е лоша сделка и представлява половинчат компромис за бъдещето на планетата. Това смятат учени от Технологическия институт към университета в Карлсруе, Германия.
 
Основният аргумент за това твърдение, публикувано в научното списание "Нейчър", е, че с налагането на зелените ограничения Европейският съюз ще принуди търговците на хранителни продукти да внасят повече стоки от трети страни, с което екологичните проблеми се изнасят извън територията на Съюза. 
 
Както е известно, целта на Зелената сделка, лансирана от Европейската комисия, е до 2050 година да превърне Европа в първия климатично неутрален континент. Затова през следващите 10 години една четвърт от селскостопанските площи в страните членки трябва да премине към биостандартите, употребата на препарати за растителна защита да падне наполовина, а на торове – с 20 %. При тези условия производството на храни ще намалее, което ще наложи по-голям внос от страни, в които не важат строгите норми на Брюксел. "Повечето търговски партньори на Общността употребяват двойно повече торове, отколкото нашите фермери", коментират учените от Карлсруе.
"Ако прехвърлим част от производството в тези страни, това ще влоши климатичния баланс в световен мащаб, освен това ще отслаби конкурентоспособността на европейските стопани", се казва в доклада.
Затова учените остро осъждат Зелената сделка като инструмент за подобряване на състоянието на околната среда. Те смятат, че тя е несъвместима със споразумението за свободна търговия с Меркосур, тъй като то не налага на южноамериканските производители европейските стандарти. Затова Брюксел трябва да направи коренни промени в своята аграрна политика, настояват от екипа. Ако Комисията иска фермерите в Съюза да спазват по-строги екологични норми, тя трябва да ги защити, като наложи високи мита за вносни продукти. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.