1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. В Европа нараства съпротивата срещу Меркосур

В Европа нараства съпротивата срещу Меркосур

Белгия застава на страната на противниците?

В страните от Европейския съюз расте съпротивата срещу търговския договор с Меркосур. След като Австрия открито обяви, че няма да го ратифицира в този му вид, на същата страна може да застане и Белгия.
 
Вероятността Белгия да не се съгласи със споразумението идва не само от недоволството, изразено от редица фермери и граждани, а и от най-високите етажи на властта. Регионалното правителство на Валония внесе в Брюксел предложение договорът да не бъде ратифициран. А без съгласието на Валония, която е една от трите части на страната, централното правителство няма право да внесе споразумението за одобрение от депутатите в националния парламент. За своето предложение кабинетът на френскоговорящата част на Белгия може да разчита на стабилно мнозинство в местния парламент, към което са се включили не само управляващите, но и опозицията.
 
Според белгийските медии всички парламентарни групи в Намюр, столицата на Валония, са на мнение,  че договорът с Меркосур представлява "катастрофа за селското стопанство и сериозна заплаха за икономиката, околната среда и климата". Недоволство има и от факта, че в Южна Америка не се спазват производствените стандарти и нормите за безопасност на храните, валидни в Европейския съюз.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.