1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Австрия продължава да е против договор с Меркосур

Австрия продължава да е против договор с Меркосур

Европа не бива да внася евтино говеждо месо от отвъдокеански мегаферми с негативен климатичен баланс

Не на договора с Меркосур. Австрия продължава да е против търговското споразумение между Европейския съюз и четирите държави от Южна Америка и е недоволна от позицията на Комисията в Брюксел. Според земеделския министър във Виена Норберт Тотшниг договорът ще навреди на фермерите в Европа.
 
За Тотшниг срещата на германския канцлер Олаф Шолц с новия бразилски президент Лула да Силва е била опит договорът да бъде прокаран с помощта на юридически трикове, за да се заобиколи позицията на отделни държави. В интервю с австрийски медии министърът изтъква, че няма как селскостопанското производство в Европейския съюз да бъде ограничавано чрез нови стандарти, ако в същото време се сключват търговски споразумения, които застрашават джунглите. Позицията на правителството във Виена е, Европа не бива да внася евтино говеждо месо от отвъдокеански мегаферми с негативен климатичен баланс, което би поставило тукашните семейни стопанства и собственото производство под голям натиск.
 
Тотшниг е недоволен и от факта, че Брюксел продължава да бави своето предложение за етикетирането на произхода при преработени хранителни продукти. Според него Комисията не дава ясни отговори относно контрола на вносните стоки, субсидиите и защитните механизми на третите страни, които изкривяват конкуренцията.
Подобна е позицията и на Копа и Коджека. Според председателя на двете организации Кристиан Ламбер новият опит да се сключи договора с Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай крие голям риск. Най-силно засегнати ще бъдат секторите на говеждото месо и на захарта, смята Ламбер. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.