1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Южна Америка ще спазва изискванията за кокошките

Южна Америка ще спазва изискванията за кокошките

До момента вносът на яйца от трети страни почти не съществува

Търговският договор между Европейския съюз и държавите от Меркосур ще включва стандарти за хуманно отношение към кокошките-носачки. Това става ясно от придружаващите документи, публикувани от Генералната дирекция за търговия към Комисията в Брюксел.
 
Това означава, че за да бъдат внасяни безмитно от Южна Америка, яйцата трябва да отговарят на минималните изисквания за защита на кокошките, постановени от Европейския съюз.
 
От Комисията обявиха, че подобни правила за други продукти няма да има, тъй като южноамериканските държави не са приели условията, а Европейският съюз няма възможност да предложи безмитен достъп до своя пазар за такова производство. Въпреки това Брюксел ще се стреми да наложи благото на животните, макар и по друг начин. Говорител на Комисията съобщи, че в рамките на диалога за по-нататъшното развитие на договора ще бъде създадена работна група, която в дългосрочен план да поощри южноамериканските фермери да спазват европейските изисквания. Приетите от Меркосур условя за хуманно отношение към кокошките са първите, намерили място в търговски договор, сключен от ЕС. 
 
До момента вносът на яйца от трети страни почти не съществува, тъй като в Европейския съюз има вносни мита и важат специални изисквания за етикетиране, качество и маркетинг. По този начин Съюзът се предпазва от импорта на евтина стока, произведена при не толкова хуманни условия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.