1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Меркосур: В сегашната си форма договорът е неприемлив

Меркосур: В сегашната си форма договорът е неприемлив

Най-голям проблем представляват различните производствени стандарти

В сегашната си форма договорът за свободна търговия между Европейския съюз и Меркосур е неприемлИв и не бива да бъде подписван прибързано. За това предупреждават австрийски евродепутати. 
 
 "Ние не сме против търговията, но не сме съгласни тя да бъде несправедлива" се казва в общо изявление на двамата народни представители. Според тях договорът ще ощети най-вече европейските фермери, особено на фона на новата Обща селскостопанска политика с нейните завишени изисквания за екологичност. "Когато търсим подходящи решения за осъществяването на Зелената сделка, не можем да се съгласим с двоен морал при външната търговия", изтъкват австрийците. 
Най-голям проблем представляват различните производствени стандарти в Южна Америка и Европейския съюз. Освен това няма как отсега да се предвиди какви ще бъдат дълготрайните последствия от подобни договори. "Търговското споразумение трябва да бъде инструмент, който поставя двете страни на едно и също ниво, но при договора с Меркосур това не е така", допълват евродепутатите. 
За Томас Вайц, съпредседател на групата на Зелените в Европарламента, най-важното условие при договора трябва да бъде защитата на околната среда. Той е против настояването на португалското европредседателство за бързо приключване на преговорите, защото Европарламентът и държавите членки не разполагат с пълния текст на споразумението. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.