1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК одобри спешната защита срещу шапа в България

ЕК одобри спешната защита срещу шапа в България

Районът на Бургас се определя като "високорисков"

Европейската комисия одобри спешни защитни мерки заради появилия се шап в югоизточната част на България, съобщи за БТА говорител на комисията. Целта е да се засилят мерките за контрол, вече взети от компетентните български власти. Според него районът на Бургас, където е установен шап в убито при лов диво прасе, се определя като "високорисков", а районите на Ямбол, Сливен, Шумен и Варна - като "нискорискови".

Забранява се прехвърлянето на домашни животни, които могат да се заразят от шап, като свине и говеда, от високорисковия район към районите с по-нисък риск. Забранява се също търговията със семенна течност, ембриони и други продукти от животни, които могат да се заразят от шап от първия район към другите. Няма обаче ограничения за такава търговия от районите с по-слаб риск от заразяване към високорисковия.

Проблемът около шапа в България ще бъде отново обсъден от страните членки на ЕС на 11 и 12 януари, когато е насрочено заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравословното състояние на животните. На него ще бъде направен преглед на одобрените спешни мерки от Европейската комисия и, ако е необходимо, ще бъдат приети нови, отбеляза говорителят.

Междувременно продължава свикването на спешни заседания на общинските епизоотични комисии в крайграничните общини Елхово и Болярово. Обсъждат се мерки за недопускане и разпространение на болестта шап.

Продължава ежедневното вземане на кръвни проби от двукопитните животни в няколко села на двете общини. Затворени са пазарите за живи животни, а транспортирането се извършва под строг контрол, предаде БНР. На граничния пункт "Лесово" се прави дезинфекция на всички влизащи от Турция леки и тежкотоварни автомобили.

Председателите на ловните дружинки също са информирани за рисковата обстановка и ще следят за болни диви животни, увериха ветеринарите.

 

 

Етикети шап, ЕК, мерки, защита
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.