1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК позволи ограничени млечни картели

ЕК позволи ограничени млечни картели

За да не се нарушават правилата за конкуренцията в ЕС, които забраняват създаването на картели за съгласуване на цените, ЕК определя някои ограничения

Европейската комисия предложи да бъдат засилени позициите на млекопроизводителите в отношенията им с млекопреработвателите, като им бъде разрешено да създават ограничени картели, за да преговарят предварително и колективно цените на млякото, предаде АФП.

При сегашната ситуация често производителите на мляко не знаят каква цена ще получат за продукта си, когато го доставят, а понякога тарифите са били определяни доста по-късно без да могат производителите да се намесят. Също така често производителите нямат голям избор на предприятия, на които да продадат млякото си, или на транспортни компании, които да превозят суровото мляко.

Брюксел предлага да бъде разрешено на желаещите държави членки да направят задължително прибягването до предварителни писмени договори за доставките на мляко и да бъде позволено на производителите да водят колективни преговори.

За да не се нарушават правилата за конкуренцията в ЕС, които забраняват създаването на картели за съгласуване на цените, Европейската комисия определя някои ограничения. Едно от тях е преговорите да могат да се водят от организация на производители, ако обемът на нейната продукция, която е обект на преговорите, не надхвърля 3,5 процента от общото количество мляко, произвеждано в ЕС, и 33 процента от производството в страната или страните членки, от които са тези производители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.