1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕК вдига прогнозата за износ на пшеница с 2 млн. тона

ЕК вдига прогнозата за износ на пшеница с 2 млн. тона

Промени има и в очакванията за царевицата

През настоящия селскостопански сезон Европейският съюз ще изнесе 28 милиона тона пшеница, смятат експертите от Комисията в Брюксел. Тяхната прогноза за експорта е завишена с 2 милиона тона, но количеството остава с 30% под миналогодишното. 
 
През този сезон, който приключва на 30 юни, пшеничената реколта в страните членки ще бъде в размер на 116 милиона тона, се казва в най-новата прогноза на Комисията. За сравнение – миналата година стопаните прибраха общо 131 милиона тона. Вътрешното потребление е коригирано нагоре с 300 000 до 93 милиона тона, което е с 4 % по-малко от предишния сезон, изчисляват в Брюксел. Така крайните запаси от хлебно зърно ще бъдат около 10 милиона тона, или 2 на сто повече, отколкото в края на юни 2020 година. 
 
Промени има и в очакванията за царевицата, като реколтата е оценена на 63 милиона тона. През януари прогнозата беше за 100 000 тона по-малко. Царевичната реколта през сезон 2020/21-а изостава с една пета спрямо предходния период. Потреблението на вътрешния пазар ще се свие с 2 % до близо 83 милиона тона. За да покрие нуждите си, Съюзът трябва да импортира около 19 милиона тона, колкото внесе и през миналата година. В същото време крайните запаси от царевица ще намалеят с 19 на сто до 18 милиона тона, прогнозират от Европейската комисия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.