1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС иска да забрани клонираното месо

ЕС иска да забрани клонираното месо

Досега месото и млякото от клонирани животни беше достъпно за търговия само след подробни процедури на проверяване

Клонирането на животни за продукция на хранителни стоки трябва в бъдеще да бъде забранено. Европейският комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали ще представи днес, 19 октомври, в Брюксел съответното предложение, предава ДПА. Временната забрана ще важи за пет години. В нея влизат вносът на клонирани животни и продажбата на клонирано месо в Европа.

За научни изследвания и запазването на животински видове клонирането ще остане позволено, се казва в доклада. Вносът на зародиши и ембриони на клонирани животни от трети страни е позволен. Фермерите обаче са задължени да обозначават материала и да го съхраняват в база данни. Предложенията трябва да бъдат одобрени още от страните членки и Европейския парламент.

Досега месото и млякото от клонирани животни беше достъпно за търговия само след подробни процедури на проверяване. През лятото месо от потомство на клонирана крава беше стигнало хранителна верига във Великобритания. За разлика от Европа в САЩ, Канада и Аржентина клонирането е относително широко разпространено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.