1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС ограничава вноса от Украйна

ЕС ограничава вноса от Украйна

През 2018 година Украйна е доставила безмитно около 55 хиляди тона пилешко месо в страните от Общността

Ограничения за вноса на пилешко месо от Украйна въвежда Европейската комисия. В същото време безмитната квота се увеличава с 50 хиляди тона, съобщи агрокомисар Фил Хоган.

"Увеличението на квотата сигурно е болезнено за птицевъдите в Европейския съюз, но без тази мярка щяхме да сме изправени пред неограничен внос", призна Хоган в едно от последните си изказвания като комисар по селскостопанските въпроси. В новата комисия на Урсула фон дер Лайен той ще поеме ресор търговия.

През 2018 година Украйна е доставила безмитно около 55 хиляди тона пилешко месо в страните от Общността. Става дума за специален начин на транжиране на птиците, при който се отрязват гърдите и част от крилото. Тези парчета досега се смятаха за второ качество и не бяха отчитани при квотата. С новото правило вратичката се затваря, понеже така транжираното парче се смята за филе. От съобщение на агроведомството в Киев става ясно, че Украйна е съгласна с промените. Те бяха одобрени и от Европарламента.

"Научихме си урока", каза комисар Хоган и изтъкна, че при бъдещи търговски споразумения ще се обръща повече внимание на дефиницията на различните парчета месо.

При дискусиите в пленарната зала на Европейския парламент отделни депутати се изказаха против по-широкото отваряне на пазара за продукти от Украйна, изтъквайки, че там се работи при съвсем други условия и при занижени изисквания. Комисар Хоган отхвърли тези твърдения, като посочи, че Украйна е първата държава извън Съюза, приела изцяло стандартите за защита на животните и за ветеринарния контрол.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.