1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС с нови насоки за оценка на ефектите от ГМО

ЕС с нови насоки за оценка на ефектите от ГМО

През следващата година трябва да бъдат одобрени нови процедури за наблюдение на ГМО

Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) разпространи нови насоки за оценка на екологичните ефекти от генно модифицирани организми, съобщава Ройтерс. Насоките от Агенцията дават нови процедури за оценка на биотехнологичните компании, когато представят ГМ организми за европейско одобрение, включително дълготрайните ефекти от ГМ културите и тяхното въздействие върху насекоми и други растения.

Новите насоки са в резултат на искане от 2008 г. на европейските страни за засилване на процедурите на Агенцията за оценка на ГМО, както и от критики на редица страни, сред които и Франция, че Агенцията не взима под внимание всички притеснения за околната среда, когато одобрява нови култури.

Франция отказа да обсъжда предложенията на ЕК страните членки сами да решават дали да отглеждат или забранят ГМ култури, докато не бъдат засилени европейските процедури за оценка.

ЕК ще обсъди новите насоки със страните членки през следващия месец преди да публикува доклад за социо-икономическите рискове и плюсове на ГМО. През следващата година трябва да бъдат одобрени нови процедури за наблюдение на ГМО, които са част от общата промяна на процедурите за приемане на такива култури в ЕС.

 

 

 

Етикети EFSA, ЕК, ЕС, ГМО
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.