1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Германия с минус 9% на годишна база при аграрните продукти

Германия с минус 9% на годишна база при аграрните продукти

Подобен спад е имало през юли 2015 година

През декември изкупните цени на аграрните продукти в Германия са били с 9 % по-ниски от същия месец на 2019 година, показват цифрите на официалната статистика. Производителите на животински продукти са получавали 15 на сто по-малко, докато растителната продукция е била с 2 % по-скъпа.
 
Подобен спад на изкупните цени на годишна база е имало през юли 2015 година, отчитат статистиците. Техните данни показват, че в сравнение с ноември 2020-та, през декември е имало съвсем леко покачване. Въпреки това цените на животинската продукция остават изключително ниски, след като през ноември паднаха с 13 на сто спрямо октомври. Основен двигател за това развитие са цените, плащани за свине. През декември те са с 40 процента по-ниски на годишна база, а месец по-рано е отчетен спад с 35 на сто. 
 
Причина за това е намаленият капацитет на кланиците, където бяха въведени строги мерки за борба с коронавируса. Това доведе до неспособността на много предприятия да поемат угоените животни. Допълнителен натиск върху цените упражни и намаленото потребление, произтичащо от затварянето на заведенията, както и от отслабения износ на свинско заради aфриканската чума.
 
За разлика от животинските продукти, стопаните, отглеждащи растения, са получили 2 % по-високи цени. Възходът се дължи най-вече на поскъпналата пшеница, както и на зеленчуците, които отчитат ръст с 10 на сто. При плодовете поскъпването на годишна база е с 34 %, а едно от изключенията в сектора са картофите, чиято цена през декември 2020-та е с 50 на сто по-ниска от същия месец на предходната година.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.