1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Канада увеличи износа на рапично масло със 7%

Канада увеличи износа на рапично масло със 7%

През 2020 година Канада изнесе рекордно количество рапично масло. Основните клиенти, както и в предишни години, са Съединените щати и Китай. Европейският съюз се нарежда на 6-то място.
 
Износът на рапично масло от Канада достигна 3,4 милиона тона или 7% повече, отколкото през 2019-та и с 13 на сто над средното количество за предишните пет години. Увеличението се дължи най-вече на нарасналото търсене от страна на Китай, която през 2020-та внесе над 1 милион тона, една четвърт повече в сравнение с година по-рано.
 
Доставките за Съединените щати бяха в размер на 1 милион и 700 хиляди тона. Така южната съседка на Канада остава клиент номер едно, въпреки че вносът е по-малък, отколкото през 2019-та. На трета, четвърта и пета позиция се нареждат Южна Корея, Чили и Мексико.
 
С внесени 48 000 тона Европейският съюз излезе на 6-то място при купувачите на канадско рапично масло. Резултатът е донякъде изненадващ, защото през предишните две години Съюзът не е внесъл нито капка от този продукт от северноамериканската страна. Импортът през 2020-та се дължи на факта, че реколтата в Европа беше сравнително слаба и това повиши търсенето на суровини и преработени продукти от трети страни.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.