1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Комисията по търговия в ЕП одобри Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада

Комисията по търговия в ЕП одобри Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада

Предвижда се договорът да влезе в сила през април

Комисията по търговия в Европейския парламент одобри Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. Предвижда се договорът да влезе в сила през април тази година.

25 народни представители от Търговската комисия са гласували "за", 15 са били "против", а един се е въздържал. След одобрението в Комисията предстои гласуване в пленарната зала на Европейския парламент. То ще се проведе по време на сесията през февруари.

Привържениците на споразумението с Канада оценяват гласуването в Комисията по търговия като важна крачка в посока развитие на свободната търговия, особено в контекстта на новото развитие в Съединените щати. Както е известно, президентът Доналд Тръмп е против многостранните споразумения и смята да започне двустранни преговори с различни партньори.

С подписването на СЕТА млечният сектор в Европейския съюз се надява да разшири пазарите си. Освен това в договора Канада се съгласява да признае и да спазва 140 европейски географски наименования. От друга страна на Стария континент има притеснения относно вноса на канадско говеждо месо, особено в Белгия и Франция. (

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.