1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Консумацията на месо в Германия намалява

Консумацията на месо в Германия намалява

Консумацията на свинско месо в Германия намалява. Страната отчита и по-слаб износ. В същото време правителството прогнозира засилено търсене на свинско в глобален мащаб, най-вече в Азия и Южна Америка.

Данните бяха публикувани от федералното земеделско министерство след парламентарно запитване от групата на либералите. Според ведомството през 2018 година е отчетен спад както при производството на свинско – от 120 процента самозадоволяване до 119 на сто – така и при външната търговия. За периода Федералната Република е внесла 884 хиляди тона, при 912 хиляди тона година по-рано. В същото време износът е намалял от 1 милион 840 на 1 милион 780 хиляди тона. Най-големи клиенти са били Италия и Китай.

В глобален мащаб германските експерти очакват ръст на консумацията на свинско месо, от сегашните 120 милиона тона годишно до близо 129 милиона тона през 2028-а.

Либералите обвиниха земеделското министерство че няма концепция за развитието на бранша с оглед увеличаващото се търсене по света и все по-строгите изисквания за хуманно отглеждане на свинете. Свободните демократи настояват правителството да стартира инвестиционна офанзива, която да подкрепи модернизацията в сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.