1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мария Неделчева набира подкрепа в ЕП за защита на българското тютюнопроизводство

Мария Неделчева набира подкрепа в ЕП за защита на българското тютюнопроизводство

Снимка:

В Комисията по земеделие и развитие на селските райони беше гласуван доклад относно Европейското селско стопанство

В Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент (АГРИ) беше гласуван докладът на гръцкия евродепутат Джеорджиос Папастамкус (ЕНП) относно Европейското селско стопанство и международната търговия.

Мария Неделчева от Групата на ЕНП (ГЕРБ) участва активно в изготвянето на доклада и внесе поправки, приети с мнозинство, които са от голямо значение за българското тютюнопроизводство и за българското селско стопанство.

От изключително значение за нашето тютюнопроизводство например е поправката, подписана от още 15 евродепутати която гласи, че трябва да се възприеме пропорционален подход, основан на риска и базиран на научни доказателства при определянето на регулаторните рамки за тютюневите изделия. Евродепутатите предупреждават за опасността от забрана на всички съставки, произведени от ориенталски тютюн и от сорта Бърлей, основана на  ненаучни данни, което води до практическа забрана на европейски традиционни смесени тютюневи изделия. Това би се отразило тежко на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни и тютюна Бърлей в ЕС, без да има принос за общественото здраве. Особено за българските тютюнопроизводители, социалните  и икономическите последствия ще бъдат много сериозни. Ето защо Мария Неделчева набира подкрепа в Европейския парламент за защита на българското тютюнопроизводство.

Освен това г-жа Неделчева приканва еврокомисията при изготвяне на законодателни предложения относно тютюнопроизводството да вземе предвид факта, че тютюнопроизводителите са пряко засегнати от някои международни споразумения и от някои изменения на Европейското законодателство, а именно от състоялата се през ноември Конференция на страните към рамковата конвенция на СТО за контрол над тютюна, от Канадския закон С-32, водещ до забрана на всички традиционни бленди тютюневи изделия, с изключение на тези, използващи тютюн Вирджиния и от възможната поправка на Директивата за тютюневи изделия (2001/37/ЕО)*.

 

* Директивата на Европейския парламент и Съвета от 5 юни 2001 за сближаване на законовите, подзаконовите и административните разпоредби на държавите членки относно производството, представянето и продажбата на тютюневи изделия (2001/37/ЕО).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.