1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Европейските птицевъди са против договора с Меркосур

Европейските птицевъди са против договора с Меркосур

Критиците на договора твърдят, че той ще има силно отрицателни последствия за аграрния сектор в Европа

Мащабна кампания против договора между Европейския съюз и страните от Меркосур започнаха фермерските организации Копа и Коджека. Към акцията се включиха и птицевъди от целия Съюз.
 
За фермерите в Европа договорът с Меркосур е неприемлив, се казва в призив, който германските птицевъди отправят към правителството на Ангела Меркел. Със своето обръщение те се присъединяват към кампанията на Копа и Коджека и настояват Берлин да не ратифицира споразумението. 
 
Критиците на договора твърдят, че той ще има силно отрицателни последствия за аграрния сектор в Европа. Като пример посочват, че всяка седмица 6 милиона пилета, отглеждани в Съюза при спазването на строги стандарти, ще бъдат заместени от безмитен внос от Южна Америка. Освен това договорът подкопава амбициозните цели, залегнали в стратегията "От фермата до вилицата", тъй като засяга някои особено чувствителни аграрни сектори като производството на ориз, захарно цвекло, говеждо и птиче месо.
 
Третият аргумент на противниците на договора е, че той ще разшири пропастта между европейските фермери и тези от останалия свят, въвеждайки двойни стандарти. От това ще пострада конкурентоспособността на стопаните в ЕС, а производството на храни ще се премести в държави, над чиито стандарти Брюксел не може да упражнява контрол. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.