1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Напредък при преговорите за украинския износ

Напредък при преговорите за украинския износ

Има и договорка за гарантирането на сигурността на корабите по черноморските маршрути

Тристранните преговори между Русия, Украйна и Турция, състояли се с посредничеството на ООН, доведоха до напредък по въпроса за износа на украинско зърно през черноморските пристанища. Това обяви украинският президент Володимир Зеленский във видеообръщение.
 
По думите на Зеленский има шанс блокадата на пристанищата да бъде вдигната в най-скоро време. По телевизията той изтъкна, че делегацията на Киев е съобщила за пробив при преговорите в Турция. Ако се премахне руската заплаха за корабоплаването в Черно море, това ще намали натиска върху продоволствената сигурност по света, смята президентът.
 
За пробив в преговорите съобщи и Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш от Ню Йорк. Без да посочва подробности, той изрази надежда, че износът по море на украинското зърно ще стане възможен в краткосрочен план, макар че има технически въпроси, които трябва да бъдат решени.
 
В същото време от турското министерство на отбраната обявиха, че е постигнато съгласие по някои технически теми като общите контроли при пристигането и отплаването на корабите от пристанищата. Има и договорка за гарантирането на сигурността на корабите по черноморските маршрути. Освен това в Истанбул ще бъде създаден координационен център с участието на трите държави и ООН, който да ръководи операциите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.