1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нови помощи за преодоляване на кризата в земеделието поискаха европейски депутати

Нови помощи за преодоляване на кризата в земеделието поискаха европейски депутати

По-високи интервенционни цени за млякото, както и допълнителни стимули за намаляване на производството му бяха сред обсъжданите теми

Нови помощи за преодоляване на кризата в селското стопанство поискаха европейски депутати от агрокомисар Фил Хогън на заседание на Земеделската комисия на Европейския парламент. Основните теми при разискванията бяха по-високи интервенционни цени за млякото, както и допълнителни стимули за намаляване на производството му.

Комисар Хогън уточни, че би разглеждал само идеи, които могат да се финансират и които са възможни в рамките на инструментите на Общата селскостопанска политика. Европейската комисия не изключва нов кръг подпомагане на частното складиране на свинско месо, но в такъв случай ще настоява за по-добро разпределение на средствата между отделните държави.

Причина за тази позиция е фактът, че Франция и Румъния например почти не са се възползвали от възможността за складиране, докато в Испания и Германия ситуацията е различна. Затова Комисията обмисля евентуалното прилагане на квоти за всяка една страна, заяви Хогън.

Депутатите поискаха също така Брюксел да разреши на руския земеделски министър да пътува до Европа, с цел да се възобнови търговията с Русия. Комисарят прие това предложение, но отказа повишение на интервенционните цени за нискомаслено сухо мляко и масло. Според него производителите все още не са реагирали на кризата в сектора, а едно покачване на интервенционните цени би забавило допълнително процеса на адаптация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.