Поскъпването на свинското е вече факт в цяла Европа

Свинското месо поскъпва в цял свят, заради африканската чума, която вилнее в Европа, Азия и Африка. В Европа най-засегнати са Румъния, България, Полша и Литва. В Азия – Китай и Виетнам, а в Африка от болестта е засегната южната част на континента.

Свинското месо поскъпва в цял свят. Според анализи цената на суровината на световните пазари е регистрирала 30% ръст през месеците април-май 2019 г. Една от причините е, че най-големият производител и износител – Китай вече е загубила над един милион свине през 2019 г., заради заразата, информират световните медии.

В Германия поскъпването е с 25% – от 1,36 до 1,70 евро на килограм кланично тегло. В Испания повишението е с 28% – от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% – до 1,77 евро, а в Дания с 21% – до 1,38 евро. Недостигът на месо в Китай ще повиши и световните цени на суровината, а това ще се усети включително и на българския пазар, където две трети от свинското е внос. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение, съобщават от Асоциация на потребителите в България. В тази връзка анализатори прогнозират, че световното предлагане на свинско месо може да се свие с 8%.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.