1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През 2020 г. Русия има приходи от аграрни стоки в размер на 25,8 млрд. евро

През 2020 г. Русия има приходи от аграрни стоки в размер на 25,8 млрд. евро

Страната е доставила селскостопанска продукция за повече от 150 държави

През миналата година Русия е изнесла 79 милиона тона аграрни продукти на стойност 25,8 милиарда евро, показват най-новите данни на земеделското министерство в Москва. В края на януари предварителните изчисления сочеха един милиард евро по-малко.
 
Според мартенските цифри резултатът от 2020-та е с 20 % по-висок от този от 2019 година и значително по-добър от заложените в обявената от правителството експортна стратегия 21 милиарда евро.
От изнесените данни става ясно, че ръст има при всички важни продуктови групи, с изключение на рибата и морските дарове, които през миналата година поевтиняха заради коронакризата. 
 
Там е отчетен минус от 2 на сто, докато от износа на зърно са реализирани 29 процента повече. При растителните масла увеличението е с 22 на сто, при месото – с 49, а при млечните продукти – с 11 %. С 13 на сто са подобрени и показателите при износа на храни и преработени продукти. 
 
Експертите във ведомството изтъкват, че през миналата година Русия е доставила селскостопанска продукция за повече от 150 държави, като най-голям клиент е Китай. За народната република са изнесени близо 5 милиона тона на стойност 3,4 милиарда евро, което е увеличение с една четвърт спрямо 2019-та. На второ място се нарежда Турция с подобен ръст до 2,6 милиарда, а третата позиция е за Казахстан, внесъл руски продукти за 1,8 милиарда евро.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.