1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ръст на вноса и износа на храни от и за ЕС

Ръст на вноса и износа на храни от и за ЕС

Индия е един от най-големите търговски партньори на ЕС

През август тази година външната търговия на Европейския съюз със селскостопански стоки и храни достигна най-високото си месечно ниво за годината – 35 милиарда евро. За този месец Съюзът отчита и на-високия си положителен баланс, който е в размер на над 5 и половина милиарда.
 
Данните, публикувани в най-новия месечен доклад на Генералната дирекция по земеделие към Европейската комисия, показват, че за периода стойността на износа се е увеличила с 6%, а вносът — с 3 на сто в сравнение с юли 2022 година. 
Най-големите експортни стойности през август са били за зърнените продукти  - 1,7 милиарда евро, от които пшеницата има дял от 1,6 милиарда. С милиард и 400 милион виното е на второ място.
 
Голямата част от експортираната пшеница е била предназначена за Близкия изток и Африка. 
Като цяло най-важните клиенти за европейските продукти на хранително-вкусовата промишленост през август бяха Обединеното кралство, Съединените щати и Китай. За първите осем месеца на годината Съюзът е изнесъл продукти на стойност общо 148 милиарда евро, което съответства на 75 % от стойността на общия износ за 2021 година.
 
През август ЕС внасяше предимно от Бразилия, Обединеното кралство и Украйна. Вносът от Украйна се е увеличил с 19% в сравнение с месец юли, главно поради увеличения импорт на рапица и пшеница. Значителен ръст бележи и вносът на царевица от няколко различни страни, най-вече поради лятната суша, която засегна добивите в страните от Съюза.
Общият внос в ЕС от януари до август 2022 достигна 110,9 милиарда евро, което е равно на 85 % от годишния внос през 2021.
В месечния доклад се посочва още, че Индия е един от най-големите търговски партньори на ЕС, като в сектора на храните и аграрните стоки  ЕС е нетен вносител. Най-често импортираните продукти са кафе, чай, какао и подправки на стойност 521 милиона евро, следвани от соеви ястия, ориз и суров тютюн. Трите най-големи продукта на ЕС, изнасяни за Индия, са растителни влакна, млечни продукти и плодове и ядки. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.