1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Развитието в Китай притиска световните пазари на свинско месо

Развитието в Китай притиска световните пазари на свинско месо

Китайските свинеферми продължават усилено да увеличават поголовието

Цените на свинското месо в Китай продължават да падат, а това се отразява и на международните пазари. Само през август контрактите на борсата в Далян загубиха около 30 %, като в момента един килограм живо тегло се търгува за 1 евро и 71 цента.
 
За да стабилизира цените, китайското правителство предприема различни опити да ограничи вноса от чужбина. Най-силно засегнат от това развитие е Европейския съюз, а в рамките на Съюза – Испания.
 
Страната на Иберийския полуостров до скоро беше най-големият износител на свинско месо за Китай, след като Народната република заради случаите на АЧС в Германия прекрати доставките от Федералната република. През последните два месеца Пекин отне лиценза на седем испански производители с аргумента, че не отговарят на ветеринарните изисквания, или че са представили неправилно попълнени документи.
 
В същото време китайските свинеферми продължават усилено да увеличават поголовието, с цел да се намали зависимостта от внос. Тази стратегия получава подкрепа и от държавата, която издига допълнителни пречки пред износителите от Испания и други страни от Европейския съюз.
 
През миналата година Испания изнесе близо 3 милиона тона свинско месо, което беше с 23 % повече, отколкото през 2019-та. По-голямата част от тези доставки беше насочена към Народната република. С новите ограничения повечето от това количество ще остане на европейския пазар и ще допринесе за значителен спад на цените, коментират експерти. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.