1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Цените на свинското месо в Китай притискат европейските фермери

Цените на свинското месо в Китай притискат европейските фермери

Към днешна дата в страната се отглеждат около 407 милиона животни

Развитието на цените на свинското месо в Китай оказва сериозно влияние върху сектора в Европа, показва експертен анализ. Същото се отнася и за пазара на зърно и млечни продукти.
 
В периода между януари и средата на юли цената на свинското, търгувано на китайската борса в Далиен, падна с повече от 40% – до 2 евро и 20 за килограм кланично тегло. Основната причина са бързото възстановяване на поголовието и произтичащият от това ръст на производството на месо.
Този срив на цените се отразява не само на икономическата ефективност на огромните свинекомплекси в Народната република, но изостря и конкуренцията между големите износители на световния пазар. В резултат се стига до все по-ниски цени, както в Европа, така и в Съединените щати.
 
Тенденцията беше регистрирана с притеснение и от китайските власти. Тамошната правителствена комисия за развитие и реформи предупреди свиневъдите в страната, че ниските цени ще им донесат големи щети, тъй като производствените разходи остават високи. Затова стопаните бяха призовани да задържат животните. Наблюдатели се опасяват, че особено по-малките фермери няма да последват този призив, тъй като се страхуват, че цените ще продължат да падат. 
През май поголовието от свине в Китай беше с близо една четвърт по-голямо в сравнение с година по-рано. Към днешна дата в страната се отглеждат около 407 милиона животни, т.е. с близо 100 милиона повече, отколкото през 2020-та по същото време. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.