1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Русия ще поиска рубли и за аграрните продукти

Русия ще поиска рубли и за аграрните продукти

Според западни анализатори налагането на рублата като разплащателно средство се прави с целта да се подкопаят западните санкции и да се заздрави самата рубла

След като Москва поиска вносителите на природен газ и петрол да плащат в рубли, в системата ще бъдат включени и аграрните продукти, които Русия изнася. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
 
На 23 март Русия постави искането получателите на газ и нефт в чужбина да плащат в рубли, като засега това става през банката на Газпром, която приема долари и евро и ги превалутира в местната валута. В изявление по държавната телевизия Песков посочи, че тази система представлява прототип за бъдещите разплащания за руски стоки и продукти, към които ще бъдат включени и аграрните суровини и химическите торове
 
Според западни анализатори налагането на рублата като разплащателно средство се прави с целта да се подкопаят западните санкции и да се заздрави самата рубла, чиято стойност след началото на войната падна до рекордно ниско ниво. До момента за доставките на газ и петрол все така се приемат долари и евро, а заради намаления внос, при продължаващ експорт на енергоносители, местната валута отново започна да поскъпва.
 
Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който сега е заместник-секретар на Съвета за сигурност към Президентството, обяви, че заради западните санкции Русия може да спре износа на селскостопанска продукция за т.нар. "неприятелски страни". По думите му сега приоритетът е да се осигури снабдяването на вътрешния пазар и контролирането на цените.
 
Доставките за "приятелските страни" ще се плащат както в рубли, така и по официалния курс във валутата на съответната държава, като начинът ще бъде определян във всеки индивидуален договор. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.