1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Руското ембарго ще ускори сключването на търговско споразумение между ЕС и САЩ

Руското ембарго ще ускори сключването на търговско споразумение между ЕС и САЩ

Сред основните „печеливши” от руското ембарго са Бразилия и други държави от Южна и Централна Америка

Отрицателните ефекти на руското ембарго ще ускорят подписването на Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените щати, смятат анализатори в Брюксел.

След затварянето на руския пазар за храните от Европейския съюз, те трябва да намерят нови клиенти за стоките си, информира Агрозона. Затова Трансатлантическото търговско споразумение може да се окаже спасителния пояс за производителите от Стария континент, коментират експертите. След подписването му ще се създаде зона за свободна търговия, която обхваща почти половината от световния брутен вътрешен продукт. При предстоящите преговори в рамките на Световната търговска организация в Доха ще стане ясно, че с действията си Русия е настроила останалите държави против либерализацията на международната търговия със земеделски стоки. Така в бъдеще ще се сключват повече двустранни и регионални споразумения за свободна търговия.

Сред основните „печеливши” от руското ембарго са Бразилия и други държави от Южна и Централна Америка. Те обаче ще се изправят пред политическа дилема, тъй като усилията им да разширят износа си чрез търговски споразумения с Европейския съюз няма да бъдат успешни, заради опита им да се възползват от моментната трудност, която изпитва Съюзът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.