1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Сърбия отмени забраната за износ на пшеница и царевица

Сърбия отмени забраната за износ на пшеница и царевица

Правителството е разрешило и експорта на 4 000 тона рафинирано слънчогледово олио

Временно да се отмени забраната за износ на пшеница и царевица реши сръбското правителство по предложение на земеделското министерство в Белград. Мярката е взета след експертен анализ на наличните количества след приключилата жътва на хлебното зърно и на състоянието на вътрешния пазар.
 
Отмяната на забраната за износ засега ще важи до края на септември, когато земеделското министерство ще направи нов анализ на запасите от основните зърнени култури в страната. Според министъра Бранислав Недимович пшеничената реколта ще бъде в размер на над 3 милиона тона, прибрани от малко над 632 хиляди хектара. Средният добив, 5 тона от хектар, е малко по-слаб от миналогодишния, тъй като на места не е имало достатъчно залежи през зимата и пролетта. Въпреки това в Сърбия има складови наличности, два пъти по-големи от необходимото, за да се покрие вътрешното потребление, изтъква Недимович.
 
По негово предложение правителството е разрешило и експорта на 4 000 тона рафинирано слънчогледово олио. В началото на месеца кабинетът направи промени в правилата за износ на олио от страната, като право на доставки за чужбина вече имат само производителите на продукта, което означава, че търговците са изключени от схемата. Тогава като основание беше посочена наближаващата жътва на слънчогледа през август, което би позволило освобождаване на складови площи у производителите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.