1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ са най-големият вносител на храни и селскостопански продукти от Европейския съюз

САЩ са най-големият вносител на храни и селскостопански продукти от Европейския съюз

През миналата година отвъд Океана са доставени стоки за почти 21 милиарда евро

Съединените щати са най-големият вносител на храни и селскостопански продукти от Европейския съюз, показват последните изчисления на експертите към Европейската комисия в Брюксел. През миналата година отвъд Океана са доставени стоки за почти 21 милиарда евро, което е ръст от 6,5 процента спрямо 2015-та.

На второ място в статистиката за последната година се подрежда Китай, закупил продукти за 11,4 милиарда евро и увеличил доставките си с 10 на сто. Третият най-важен пазар за Европейския съюз е била Швейцария със 7,8 милиарда. След въвеждането на руското ембарго, износът за Федерацията през 2016-та бележи спад от половин процент и е бил на стойност 5,5 милиарда евро.

И през миналата година европейското свинско месо, замразено или охладено, е било най-важният експортен продукт. На него се падат 5,2 милиарда евро. От пилешко са генерирани 1,4 милиарда.

При вноса на първо място е кафето. Страните-членки са внесли кафе за 7,5 милиарда. Следват маслодайни шротове за 7,3 милиарда и цитрусови плодове за 2 милиарда евро. Основните вносители в Европейския съюз са Бразилия, доставила стоки за 12 милиарда, и Съединените щати с 11,2 милиарда. Следват Аржентина с почти 6 и Китай с малко над 5 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.