1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спад на цената млякото в Европейския съюз с 2,5%

Спад на цената млякото в Европейския съюз с 2,5%

Това показват най-новите данни на Европейската комисия

С 2,5% до близо 45 евроцента за килограм е паднала средната изкупна цена на млякото в Европейския съюз през юни в сравнение с май тази година. Това показват най-новите данни на Европейската комисия, която от началото на годината отчита поевтиняване на млякото с повече от една пета.
 
През шестия месец най-ниските цени на суровото мляко в Европейския съюз бяха регистрирани в Латвия с 33,97 евроцента за килограм и Литва с 34,57 евроцента. За същия период и нас средната изкупна цена на млякото беше 41,15 евроцента за килограм, което е седмата най-ниска в целия Съюз. По евтино се изкупуваше суровината само в Естония, Швеция, Ирландия и Румъния. За сравнение – през май средната цена у нас беше 42,3 евроцента за килограм.  
 
Данните на Европейската комисия сочат също така, че през седмицата, приключила на 23 юли, цените на маслото, на обезмасленото и пълномасленото сухо мляко и на сиренето чедър също са се понижили спрямо предишните 4 седмици. Най-силен е спадът при обезмасленото сухо мляко – със 7% до 2,27 евро за килограм. Пълномасленото мляко на прах е поевтиняло с 3,1 на сто до 3,44 евро за килограм, а маслото – с 2,6% до 4,53 евро за килограм. При чедъра понижението на цената е с 0,2 на сто до 3,58 евро за килограм.
За първите пет месеца на годината производството на мляко в Европейския съюз се е увеличило с 0,8% в сравнение със същия период на 2022, се казва още в доклада на Брюксел. Производството на масло е нараснало с 1,7 на сто, а на обезмаслено сухо мляко – с малко под 1 процент. Най-голям ръст е регистриран при кондензираното мляко – с 5,6 на сто, докато при пълномасленото мляко на прах има спад от 2,3%. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.