1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цената на сиренето и месото може да се покачи до 50% до края на годината

Цената на сиренето и месото може да се покачи до 50% до края на годината

Причината за очаквания скок е поскъпването на фуражите на международните пазари

Сиренето може да поскъпне до 50% до края на годината, алармираха производители. Цената на килограм може да надмине 7 лв. на едро за Коледа, макар че сега то се продава средно за 4,50 лв. На дребно цената на сиренето може да стигне 9-12 лв. Причината за очаквания скок на млечния продукт е поскъпването на фуражите на международните пазари.

Заради слабите добиви на овес и царевица в Русия и Украйна се очаква комбинираните фуражи да поскъпнат поне с 50%. Вместо по около 2 лв. за килограм в близките месеци цената им ще скочи на около 3 лв. Това може да доведе до вдигане на изкупните цени на суровото мляко. Цената на млякото обикновено се определя като съотношение 1:2 спрямо стойността на фуражите. Ако килограм фураж за животните струва 3 лв., литър мляко трябва да е 1,50 лв., коментират животновъдите. Това обаче е цената за краен потребител, а за търговците на едро цената е по-ниска. Затова по-вероятно литър мляко на едро да достигне максимум левче, смятат животновъдите.

В момента литърът се изкупува на едро за около 60 ст., но цената расте непрекъснато, и то не само у нас, а в цяла Европа. Поскъпването започна в средата на годината и оттогава изкупните цени плавно се вдигат.

Скокът на цените на фуражите няма как да не се отрази и на месните продукти, коментират колбасарите. Ако фуражът скочи с 50%, се очаква месото  да струва 12 лв. за килограм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.