1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Затворническото общежитие в Смолян получи лиценз за производство и продажба на сирене

Затворническото общежитие в Смолян получи лиценз за производство и продажба на сирене

Лишените от свобода се грижат за 127 овце и над 20 дойни крави

Затворническото общежитие в Смолян получи лиценз за производство и продажба на сирене на територията на община Смолян, съобщи директорът на затвора Христо Солаков, цитиран от Агенция "Фокус". Той обясни, че лицензът и разрешителното са получени в края на месец декември и в момента сирене и кисело мляко от затвора се доставят до 4-5 магазина в Смолян.

„Интересът към сиренето е толкова голям, че свършва още преди да е напуснало пределите на затвора, подчерта Солаков. Той обясни, че в момента очаква и национален лиценз, за да може млечните продукти да се разпространяват в цялата страна. На този етап сиренето и киселото мляко се продават под марката „Бяло саламурено сирене” и кисело мляко. Работи се обаче в бъдеще продуктите да носят марката „Истинско сирене – Герзовица”, което трябва да се защити с лиценз и патент.

Основно затворническата мандра ще произвежда сирене. Киселото мляко е в обем около 300-400 литра, но то отива предимно за вътрешна консумация. „На този етап няма да правим други продукти като масло, за да не се загуби качеството на сиренето и рандемана, обясни Солаков. Той добави, че цената на сиренето е увеличена от началото на годината, но това не е оказало никакво влияние върху търсенето на продукта, който по думите на Солаков се отличава с много високо качество, защото се прави само от мляко.

Лишените от свобода се грижат за 127 овце и над 20 дойни крави. Ежедневно се добиват по 200 литра краве мляко, а след месец май и по 60 литра овче. През лятото ще се предлагат и млечни продукти от овче мляко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.