1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. 4 пъти по-малко е реколтата от мед в Северна България

4 пъти по-малко е реколтата от мед в Северна България

Добивите от акациев мед са почти нулеви, а масово пчелните семейства в района са били отровени.

 Годината се оказа неблагоприятна за пчеларите в Северна България. От региона на Плевен се оплакват от нулеви добиви на акациев мед. За Агро ТВ коментира председателят на Областен съюз на пчеларите, Плевен, Юлиян Станчев.

"По време на цъфтежа на акацията беше хладно, не беше събран нектар от акация, съответно и мед. Това не е добре, защото България има възможности, а почти нулево е количеството при нас, а и в страната.“

Същото се случи и с рапицата. Сушата през лятото е причина за развитието на по-малко медоносни растения. Юлиан обясни:

„Когато е студено, не се отделят нектари,, акацията изисква температури от около 26 градуса, а беше доста по-хладно. Тогава не се отделя нектар и пчелите не могат да го извлекат от растенията."

От слънчоглед е основната реколта, но общото й количество е 4 пъти по-малко от обичайното. На места в Северна България добивите от кошер са средно между 5 и 10 килограма. За сравнение, средното количество на реколтата за региона е поне по 20 кг от кошер. Пчеларите се оплакват и от липса на паша.

"Ливадите намаляха, така че на ливадна растителност по-малко разчитаме, като цяло пашата в сравнение с няколко десетилетия назад, сега е многократно по-малко. И това затруднява отглеждането на пчелни семейства.“

Основен проблем в района тази година са отравянията, споделят от бранша. Пръсканията с инсектициди и хербициди са причина за смъртта на десетки пчелни семейства. Само малка част от стопаните са били обезщетени с по 50 лв.на загинал кошер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.