1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Апелативният комитет ще преразгледа предложението на ЕК за забрана на неоникотиноидите

Апелативният комитет ще преразгледа предложението на ЕК за забрана на неоникотиноидите

Евродепутати алармираха за вредата и опасността за здравето на пчелите

Eвропейският комисар по здравеопазване Тонио Борг отговори на 86 евродепутати, сред който и Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП), по повод депозираното от тях писмо във връзка със заключенията на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSА) относно оценката на риска за пчелите от използването на активните вещества клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам.

В писмото си от 30 януари евродепутатите алармират за вредата и опасността за здравето на пчелите от използването на трите широко разпространени неоникотиноиди тиаметоксам, клотианидин и имидаклоприд и настояват за тяхното ограничаване.

"Европейската агенция по безопасност на храните определи като безопасно използването им при някои култури (напр. захарно цвекло и други култури, които не са привлекателни за пчелите) и затова считам, че на този етап пълната забрана не е уместна", казва в отговора си днес комисар Борг.

Той посочва също, че Европейската комисия е представила на Постоянния комитет по хранителната верига и здравето на животните на 14-15 март проектомярка за значително ограничаване на използването на трите неоникотиноида. Тази мярка обаче не получи квалифицирано мнозинство. Въпреки това 13 членки подкрепиха предложението, 9 бяха срещу, а 5 се въздържаха.

Тонио Борг информира евродепутатите, че следва Комисията да отнесе предложената мярка за ограничаване на трите неоникотиноида до апелативния комитет, за да се опита нейният председател да намери решение, което да се ползва с възможно най-широка подкрепа.

Еврокомисарят припомня, че през последните години Комисията е предприела редица действия с цел подобряване на познанията, по-специално относно феномена на драстично намаляване на пчелните популации, за който научната общност се съгласи, че има много фактори. Тонио Борг подчертава загрижеността си за здравето на пчелите и важната им роля като опрашители, от които зависи селското стопанство, и заявява ангажимента на ЕК да продължи да подкрепя действията в тази област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.