1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Частична забрана в ЕС за употребата на пестициди, съдържащи никотиноиди

Частична забрана в ЕС за употребата на пестициди, съдържащи никотиноиди

Съществуват съмнения, че тези вещества водят до проблеми с опрашването и ориентирането при пчелите

От 02 декември в ЕС е в сила частичната забрана за употреба на химикалите хлотианадин, имидациоприд и тиаметоксан, съдържащи некотиноидни средства за отглеждането на зърнени култури с изключение на зимните. Това информира порталът agrarheute.com. Причината е, че съществуват съмнения, че тези вещества водят до проблеми с опрашването и ориентирането при пчелите.

По данни на Европейската агенция по безопасност на храните (RFSA) именно на употребата на препарати, съдържащи никотиноиди се дължи масовото измиране на пчели през последните години. Въведената забрана се счита за голям успех на екологичните организации и браншовите съюзи на пчеларите, пише сайтът agrotv.bg.

По думите на Харлд Ебнер, депутат от фракцията на зелените в Бундестага, наложеният мораториум представлява само минимална отсрочка по отношение на пчелите, тъй като и в този случай големите производители на пестициди като Bayer и Syngenta обявиха, че ще обжалват приетото решение. Те дори са предприели и съдебни действия срещу забраната за използване на пестициди, съдържащи никотиноиди. Според представители на Syngenta решението е взето на базата на погрешни методи и недостатъчни и неточни проверки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.