1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Четири основни причини за смъртността на пчелните семейства

Четири основни причини за смъртността на пчелните семейства

Как се получава т.нар. „химическа кастрация“ на пчелите?

Информационна среща на тема „Защо умират пчелите” събра пчелари във Велико Търново. Форумът постави началото на учебната година по пчеларството, която включва поредица от семинари за земеделски производители и пчелари. Информационната среща беше организирана от Аграрния университет в Пловдив, Областната служба за съвети в земеделието” и областният пчеларски съюз във Велико Търново.

Проф. д-р Пламен Петков от Аграрния университет засегна основната тема „Защо умират пчелите”, както и темата за производството и отглеждането на пчелни майки. „Аз съм откроил четири основни проблема, водещи до смъртност на пчелите - на първо място, безогледното използване на пестициди, на второ място - вноса на екзотични болести и неприятели, на трето - едностранна селекция, която води до обедняване на генофонда на местните популации, и на четвърто място – вноса на чужд генетичен материал.“

Според професор Пламен Петков, все още проблемът с третирането на земеделските площи със забранени пестициди не е решен у нас. Освен внезапна смъртност по пчелните семейства, опасните агропрепарати водят и до стерилитет на пчелите. По думите на проф. д-р Пламен Петков по-голям проблем е именно хроничното отравяне на пчелите, което води до разрушаване на наследствената основа в половите клетки на пчелите и това се отразява на репродуктивната им способност. С две думи - това е химическа кастрация, категоричен е професорът.

В други държави в Европейския съюз, които са със същото законодателство, не се регистрира такава висока смъртност по пчелите заради отговорност и самоконтрол на тамошните земеделски производители. „Там не ползват неразрешени за употреба пестициди, а у нас се пръска с доста препарати, внесени от съседни държави“, смята проф. д-р Пламен Петков.

Тази пролет смъртността в пчелните стопанства във Великотърновска област е била по-ниска в сравнение със средната за страната, заяви Тодор Найденов, председател на Областен пчеларски съюз - Велико Търново.

По време на семинара бяха разгледани интервенциите в пчеларския сектор и възможностите за млади пчелари и малки стопанства да кандидатстват. Участниците в обучението посетиха и пчелина на Величко Тодоров във Велико Търново.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.