Европейският парламент беше домакин на дебат за предизвикателствата пред пчеларския сектор

Мария Габриел от групата на ЕНП (ГЕРБ) организира форума

Европейският парламент беше домакин на публичен дебат "Мед, пчели и пчеларство: Предизвикателства и възможности в ЕС", организиран от Мария Габриел от групата на ЕНП (ГЕРБ). Идеята за него е естествена последица от десетките срещи на г-жа Габриел с пчелари в България, както и срещите с нейни колеги от Комисията по земеделие, експерти от академичните среди и Министерство на земеделието по въпросите за състоянието на пчеларския сектор в Европа.

Участие в дебата взеха евродепутатите Алберт Дес и Астрид Люлинг, заместник министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, представители на Европейската комисия, френски и български земеделски и пчеларски асоциации.

„Ситуацията в сектора на пчеларството в България и Европа е тема, на която съм посветила немалко време от работата си в Европарламента. Европейските институции отдавна са ангажирани с изследвания и опити за избягване на трудностите в сектора, но информацията за тези действия не винаги стигат до пчеларите. Провеждането на подобни срещи е обща отговорност на всички нас. Необходимо е поставянето на основите на продуктивна комуникация по въпроса не само на национално, но и на европейско и международно ниво. Въпреки напредъка, който постигаме, са необходими още усилия и подкрепа за сектора", заяви Мария Габриел при откриването на форума.

Координаторът на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Алберт Дес посочи, че всички политически сили са съгласни с необходимостта да се обръща повече внимание на пчеларския сектор. Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров съобщи, че във връзка с новия програмен период и проведените до момента обсъждания на проекта на нов регламент за директни плащания, България е предложила списъка на секторите, които да могат да се подпомагат с обвързана подкрепа след 2013 г., да бъде разширен и в него да се включи и сектор пчеларство.

В първия дискусионен панел бяха обсъдени проблемите и предизвикателствата пред сектора на пчеларството в България и ЕС. Редакторът на вестник „Пчела и кошер" Димо Димов очерта основните пречки в сектора: унифицирания подход към пчеларството, непризнаването на многократно по-високите ползи от опрашителната дейност на пчелите, дискриминацията на пчеларите-производители, водещи до изчезване на пчелни семейства. Според него най-важното в съвременния свят е опазване на биологичното разнообразие и екологичното равновесие в природата, а дял за това несъмнено имат медоносните пчели и отглеждащите ги пчелари.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.