1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Граждани срещу корпорации "за" пчелите

Граждани срещу корпорации "за" пчелите

Две големи корпорации са подали съдебни искове срещу Европейската комисия

Нова петиция за спасяването на пчелите търси подкрепа, за да каже НЕ на две големи корпорации от химическата индустрия. Фирмите са подали съдебни искове срещу Европейската комисия заради забраната за прилагане на пестициди, съдържащи неоникотиноиди.

"Делото срещу Европейската комисия е заведено с искането да се отмени забраната на пестицидите, които са опасни за пчелите. До забраната се стигна само преди няколко месеца след огромен обществен натиск. Сега не можем да седим и да чакаме „големите пестициди“ да я съборят, докато пчелите изчезват“, гласи встъплението към петицията.

Двете корпорации, които са сред най-големите в света, твърдят, че забраната е „необоснована“ и „непропорционална“. Има обаче ясни научни доказателства за това, че именно техните продукти стоят зад масовото измиране на пчелите, което поставя в риск цялата хранителна верига.

"Ако не действаме сега, пчелите ще продължат да измират. Не е страшно, че няма да има мед – страшното е, че пчелите отговарят за опрашването и тяхното изчезване означава глад по цялата Земя", се казва в призива.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.