1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. „Грийнпийс“ - България настоява за продължаване на забраната за използване на неоникотиноидните пестициди

„Грийнпийс“ - България настоява за продължаване на забраната за използване на неоникотиноидните пестициди

ЕК вече стартира събирането на нова информация във връзка с рисковете върху пчелните популации

Наблюдаваният през последните години спад в пчелните популации в световен и регионален мащаб, представлява сериозна заплаха за пчеларството, както в България, така и по целия свят. Доказано е, че пестицидите са един от основните фактори, които въздействат на различните видове опрашители, и причиняват този значителен упадък на пчелните популации на много места по света се казва в прессъобщение на Грийнпийс - България.

Сопред организацията лишени от опрашването, извършвано от медоносните пчели и други опрашители, ще бъдем изправени пред значително по-ниски селскостопански добиви за близо една трета от селскостопанските култури, ако не се използва алтернативен начин на опрашване. Намаление в добива ще претърпят до 75% от селскостопанските ни култури. Без съмнение, ще бъдат тежко засегнати най-полезните от тях, които са част от ежедневното ни меню, както и някои култури, използвани като фураж в млеко- и месопроизводството.

През 2013 г., държавите-членки на Европейския съюз вече направиха първата правилна крачка с приемането на мораториум по отношение на използването на три пестицида, които принадлежат на клас химикали, познати като неоникотиноиди. Европейската комисия вече стартира събирането на нова информация във връзка с рисковете, в които неоникотиноидите поставят пчелните популации, и предстои да бъде взето решение за необходимостта от повторно разглеждане и гласуване на забраната. 

„Грийнпийс“ - България приветства тази начална стъпка, но напомня, че забраната е само временна мярка и две години са недостатъчен срок, за да се гарантира, че здравето на пчелите и другите опрашващи насекоми ще се подобри. Освен това, забраната далеч не е всеобхватна, тъй като ограниченията важат само за определени видове употреба на неоникотиноидите. Също така, неоникотиноидите са устойчиви в условията на околната среда, което означава, че е възможно през годините да са станали част от състава на почвата, както и да присъстват и в други растения, посещавани от пчелите.

„Грийнпийс“ смята, че ЕС трябва да подкрепи усилията за защита на опрашителите и да наложи по-всеобхватна забрана, покриваща всички видове употреба на неоникотиноидите за целия селскостопански отрасъл.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.