Какви грижи се полагат за пчелите през януари?

Вижте съветите на специалиста

Работата на пчеларя не приключва със зазимяването на кошерите. Тази зима е мека. Пчелите не би трябвало да изконсумират храната, която пчеларите са оставили в кошерите при зазимяването. Реалността обаче е друга, обясниха от Обединения български пчеларски съюз.

„На много места пчелите са изконсумирали храната. Пчеларите сега се принуждават да ги хранят. Храненето в момента, независимо с какво, е неблагоприятно за пчелите, тъй като това ги привежда в работен режим. Започват да отглеждат пило. Износват се в резултат на тази ранна дейност и през пролетта съответно умират рано. “ обясни инж. Михаил Михайлов председател на Обединения български пчеларски съюз.

Необходимо е пчелите да бъдат оставени на спокойствие, но там където пчеларите са установили, че има дефицит на храна, трябва да пристъпят към подхранване на пчелите. Това е спасително подхранване, за да оцелеят. Там, където семействата са силни, където са запасени с храна, сега не е необходимо това да се прави. Най-рано през пролетта, допълни Михайлов. 

Още по темата вижте в емисиите новини на Агро ТВ! 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.