1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Какви грижи се полагат за пчелите през януари?

Какви грижи се полагат за пчелите през януари?

Вижте съветите на специалиста

Работата на пчеларя не приключва със зазимяването на кошерите. Тази зима е мека. Пчелите не би трябвало да изконсумират храната, която пчеларите са оставили в кошерите при зазимяването. Реалността обаче е друга, обясниха от Обединения български пчеларски съюз.

„На много места пчелите са изконсумирали храната. Пчеларите сега се принуждават да ги хранят. Храненето в момента, независимо с какво, е неблагоприятно за пчелите, тъй като това ги привежда в работен режим. Започват да отглеждат пило. Износват се в резултат на тази ранна дейност и през пролетта съответно умират рано. “ обясни инж. Михаил Михайлов председател на Обединения български пчеларски съюз.

Необходимо е пчелите да бъдат оставени на спокойствие, но там където пчеларите са установили, че има дефицит на храна, трябва да пристъпят към подхранване на пчелите. Това е спасително подхранване, за да оцелеят. Там, където семействата са силни, където са запасени с храна, сега не е необходимо това да се прави. Най-рано през пролетта, допълни Михайлов. 

Още по темата вижте в емисиите новини на Агро ТВ! 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.