1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Мистериозно измиране и изчезване на пчели в различни области на страната

Мистериозно измиране и изчезване на пчели в различни области на страната

Пчелари от Ловешко и Русенско алармираха до Агро тв за масов мор по пчелите

При пролетния преглед на семействата си са установили почти 100% смъртност. Симптомите са необичайни, а причините неясни.
Стефан Райков е дългогодишен пчелар. До скоро е гледал близо 500 пчелни семейства по биологичен начин. Наскоро обаче е установил, че част от пчелите са измрели, а другите са изчезнали. 
Стефан Райков:
„Ето сега да видите какво има в кошерите. Има мед, колкото искате, но ги няма пчелите. Къде са отишли пчелите ще кажат докторите."

Стефан обвинява за смъртта на пчелите му пръсканията с инсектициди през есента. И друг негов колега алармира за същия проблем, но от района на Русе. Александър Андреев до скоро е гледал близо 280 пчелни семейства.
Александър Андреев:
"Гледаме ги от доста години, винаги по един и същи начин. Този път след пашата на слънчогледа започна да се забелязва много голямо отслабване на пчелните семейства. От ноември месец започнахме да забелязваме при всяка проверка по 20-30 загинали семейства."
Българската агенция по безопасност на храните е взела проби от пострадалите пчелини на тези и други пчелари. Очакват се резултатите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.