1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Над 1 млн. лв. за справяне с последствията от нестабилните климатични условия получават пчеларите

Над 1 млн. лв. за справяне с последствията от нестабилните климатични условия получават пчеларите

Снимка:

Средствата ще бъдат отпуснати от ДФЗ като първи транш по схемата de minimis

Над 1 млн. лв. за справяне с последствията от нестабилните климатични условия получават пчеларите. Средствата ще бъдат отпуснати от ДФ „Земеделие” като първи транш по схемата de minimis за подкрепа на пчеларите за справяне с нестабилните климатични условия през 2013 г. и началото на 2014 г. Това реши Управителният съвет (УС) на ДФ „Земеделие”. Условието е земеделските производители да запазят 90% от броя на пчелните семейства до 1 декември 2014 г. Документи по схемата ще се подават от 12 до 23 май 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица. Срокът за сключване на договорите и изплащане на помощта е от 2 до 20 юни 2014 г.

УС взе решение и за размера на ставките на глава животно по схемата de minimis за изхранване на преживни животни едър и дребен рогат добитък от основно стадо - крави, биволици, овце-майки и кози-майки. По схемата ще се отпускат по 28 лв. за биволици и крави и по 4 лв. за овце-майки и кози-майки. Общият бюджет за първи транш е 11 млн. лева, а условието - животновъдите да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта до 31 декември 2014 г. Срокът за сключване на договорите и изплащане на помощта е от 8 до 23 май 2014 г.

Общият размер на помощите de minimis за един земеделски производител, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2012 – 2014 г.).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.