1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари с одобрени проекти по мярка Д от Националната пчеларска програма ще могат да ползват кредит от ДФЗ

Пчелари с одобрени проекти по мярка Д от Националната пчеларска програма ще могат да ползват кредит от ДФЗ

Той ще покрива до 75% от размера на одобрените разходи по проекта

От 16 януари 2012 г. в областните структури на ДФЗ ще започне прием на заявления по мерките за борба срещу вароатоза, анализ на пчелен мед, нови кошери, отводки и пчелни майки от Националната програма по пчеларството:

• Мярка Б „Борба срещу вароатозата”, сектор Сектор 1 „Разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване помощ от пчелари-проверители” и Сектор 2 „Разходи за закупуване на препарати в борбата срещу вароатозата”;
•  Мярка C „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед”, Сектор 1 „Подкрепа на пчелари за извършване на лабораторен анализ на пчелния мед”;
• Мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в Общността”, Сектор 1 „Закупуване на нови кошери”, Сектор 2 „Разходи за поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства” и Сектор 3 „Разходи покупка и подмяна на пчелни майки”.

В тази връзка от ДФЗ съобщиха, че ще предоставят инвестиционни кредити за реализиране на одобрени проекти по мярка Д от Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2011–2013 година. Тези, които могат да кандидатстват по схемата за кредитиране, трябва да са с одобрени заявления за подпомагане и сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка Д от НПП.

Кредитите ще се отпускат пряко от ДФ „Земеделие” при лихвен процент от 6% на годишна база. Максималният размер на кредита е до 75% от размера на одобрените разходи по проекта по мярка Д от НПП. Изисква се собствено участие от минимум 25%, което трябва да бъде доказано при кандидатстването за кредит. Погасяването на кредита и дължимите лихви и такса за обслужване ще се осъществяват еднократно чрез прихващане от одобрената за изплащане безвъзмездна финансова помощ по мярка Д от НПП. За гарантиране погасяването на кредита ще се изискват съгласие за директен дебит по банковата сметка на кредитополучателя и издаване на запис на заповед, авалиран от трето лице, в полза на Фонда.

Кандидатстването за кредит ще се осъществява с подаване на заявление в Областната дирекция на Фонда по постоянен адрес на физическото лице и по адрес на регистрация на юридическото лице, след одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ по НПП.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.