1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари са скептични към обявената от ДФЗ помощ за щетите от сушата през 2020

Пчелари са скептични към обявената от ДФЗ помощ за щетите от сушата през 2020

От бранша смятат, че няма ясни критерии за извършване на подбора на кандидатите за помощта

Заради високата смъртност през 2020-та и началото на 2021ва пчеларите ще могат да кандидатстват за обезщетение с 3 млн. лв. чрез схемата за държавна помощ. Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Самата схема се казва „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери“. От пчеларския бранш са скептични особено по отношение на критериите за подбор при предоставяне на средствата.
Петко Симеонов, предс. на Асоциация „Биологично пчеларство“:
“Тези три милиона лева са средства, които ще се изплащат на земеделски стопани, които имат щети, претърпени от засушаванията. Все още няма ясни критерии как пчелари биха се подпомагали. Тези 3 милиона не са за пчеларите, а са въобще, а и няма ясни критерии как един производител ще си получи парите."
Високата зимна смъртност се дължи на сушата, повечето пчелари вече са единодушни по този въпрос. Смъртността през последната една година обаче е доста над нормалните рамки от 10%. Пчеларите обясняват явлението така:
„Когато имаме някакви форсмажорни фактори като суша например, която не позволява на пчелите да се подготвят с добри медови запаси или да се развият с достатъчно биомаса, за да могат да изкарат зимния период, тогава наблюдаваме повишаване на зимната смъртност над нормалните 10%. По този начин сушата влияе върху здравето на пчелите. Реално, беше суша с комбинация от дъждовни периоди, което наруши вегетацията на растенията и от там наруши целия жизнен цикъл на пчелните семейства."
От Фонд Земеделие  обясняват, че размерът на щетите вследствие на сушата ще се установява по места след издадени от ветеринарните власти протоколи. След събиране на данните ще бъде изготвен регистър на регистрирани по Наредба № 3 земеделски стопани, които имат загинали пчелни семейства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.