1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелите: Quo vadis?

Пчелите: Quo vadis?

Успешна ли беше програмата – все още истината е някъде там…

Навярно мнозина са виждали онези билбордове, на които пишеше: „Ако пчелите изчезнат, всички неща, които те безплатно вършат, биха стрували милиони…“ Цитирам го по памет. Тези пана преди бяха на една екоорганизация и тогава, честно казано го приех по-скоро като предупреждение, а не като реална заплаха.

Няма да се впускаме сега в разяснения как всички видове в живата природа са свързани в една затворена верига и как загиването на един от тези биологични видове може да доведе до истински апокалипсис. Това всеки, който е внимавал в часовете по биология в училище, го знае.

Но се оказва, че заплахата е съвсем реална и скоро може да надвисне като демоклев меч над главите ни. Пчелните семейства и пчелните кошери у нас са намалели с 5,7% от 2008 г. досега, твърди Сребрин Илиев – съветник на председателя на  Националния браншови пчеларски съюз по европейските въпроси. В една от областите на страната, където пчеларите и пчелните семейства са най-много, отрицателният ръст е с 8,4%. И още: според статистиката, над 10 хил. пчелни семейства са умрели от глад, повече от 7 хил. са загинали от болести, причина за смъртта на други близо 7 хил. пък е отравяне, още 7 хиляди са измрели от нещо друго… А според учените, близо 80 на сто от растенията се опрашват именно от пчелите. Освен това, в техния списък са 100-те най-важни за човека. Затова и самият Айнщайн е казал, че 4 години след изчезването на пчелите, същото ще се случи и с… нас самите.

Така или иначе, опасността е налице и тревожните тенденции от последните години го доказват.

Но какво се случи реално след като изтече първият 3-годишен период на програмата?

Пчеларският бранш е в подем през последните години, за това сочи повишеният интерес към "Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2008 - 2010 г.", отчетоха преди време от Държавен фонд "Земеделие". Субсидиите, които пчеларите са получили през 2009 г., са с близо 1,617 млн. лв. повече спрямо 2008 г. През първата година на действието на програмата у нас от отпуснатия от ЕС бюджет в размер на 2,37 млн. лв. са усвоени едва малко над 816 хил. лв. За 2009 г. усвоеният финансов ресурс е 2,433 млн. лв. от предоставените на страната ни 2,77 млн. лв.

Затова и ние зададохме този въпрос в седмичната анкета на нашия сайт: смятате ли, че Пчеларската програма за 2008-2010 г. изпълни целите си?

Резултатите: да, защото тя реално подпомогна пчеларския бранш у нас – само 6% от отговорилите; не, защото парите бяха усвоени неправомерно – 59% и уклончивото „донякъде, защото от нея не успяха да се възползват достатъчно на брой пчелари“ – 35 на сто.

Че пчеларската програма не е изпълнила целите си и че дори са създадени благоприятни условия за корупционни практики смята и Сребрин Илиев. „Как така, след като по програмата са закупени над 11 000 кошера, имаме общ спад от 5,7% в общия им брой. Имаме основателни съмнения, че изобщо всичко се е плащало по документи, а в действителност  кошери няма…“ – твърди той. Излага и други аргументи…[1]



                                                                     Коментар на Светослав Динков

[1] Пълния текст на интервюто четете в януарския брой на сп. „Агрокомпас“

 Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.