1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелите в Смолянско измират

Пчелите в Смолянско измират

Ниските зимни температури са основната причина за това

Пчелите в Смолянско измират, алармира Ефрем Моллов - председател на Съюза на пчеларите в Смолян съобщи радио „Фокус”. Той обясни, че основен фактор за измирането на пчелите са климатичните промени, които се наблюдават. Ако този студ продължи повече време, много пчели ще умрат, посочи Моллов.

Според него, проблемът с измирането на пчелите е, че са заложили младо поколение пчели в пчелното семейство и минусовите температури събират пчелите в средата на кошера. Ако няма достатъчно запаси от храна, те умират от глад. „Ако застудяването продължи през тази седмица, ще има доста загуби на пчелни семейства”, посочи Моллов и допълни, че нищо не може да се предприеме, защото това е природен процес. Ефрем Моллов каза още, че когато всичко е нормално във времето, няма резки температурни аномалии, няма да има проблеми. През тази зима се наблюдаваше период от много топло време, а след това - от много студено. За измирането на пчелите фактор е и недобрата подготовка на кошерите от страна на пчеларите.

Показателна е ситуацията в община Доспат. Там заради тежката зима над 50% от пчелите умират. Също така фактор е, че пчеларите не са свикнали да боравят с иглолистната мана, когато се зазимяват пчелните семейства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.